author(s) | Stephanie Stiegel |
title | Microclimatic effects on Central European deciduous tree species and their interactions with arthropod herbivory |
publication type | Buch / Monographie / Herausgeberschaft |
publisher | Universitätsverlag Hildesheim |
year | 2018 |
pages | 181 S. |
digital object identifier (doi) | DOI: 10.18442/014 |
URL | https://hildok.bsz-bw.de/frontdoor/index/index/docId/897 |
note | Kumulative Diss., Universität Hildesheim 2018 |
abstract |
Arthropod herbivores act as mediators for effects that cascade up and down the trophic chain. Therefore, herbivory plays an important role for driving ecosystem processes and influencing ecosystem structures and functions. Generally, ecosystem processes are mediated by interactions between organisms. The plant community composition is influenced by competitive interactions among plants, which is affected by herbivore species. Leaf area loss to insects can reduce tree growth, but alters material flows from canopies to forest soils. Therefore, the chemical quality of litter is changed (increases in nitrogen content) through enhanced nutrient cycling rates caused by herbivory.
Zusammenfassung Herbivore Arthropoden fungieren als Mediatoren für Effekte entlang der Nahrungskette (trophische Kaskade). Daher spielt Herbivorie eine wichtige Rolle für die Lenkung von Ökosystemprozessen und beeinflusst Struktur sowie Funktionen von Ökosystemen. Die Zusammensetzung der Pflanzengesellschaft entsteht beispielsweise durch kompetitive Interaktion zwischen Pflanzen, die wiederum von herbivoren Arten beeinflusst wird. Der Blattflächenverlust durch Insekten kann einerseits das Wachstum der Bäume reduzieren. Andererseits verändert Herbivorie die Materialflüsse von den Kronen zum Waldboden und erhöht dadurch die Geschwindigkeit des Nährstoffkreislaufs, wodurch die Streuqualität verändert wird (Erhöhung des Stickstoffgehalts).
|
Dr. rer. nat. Stephanie Stiegel ist wissenschaftliche Mitarbeiterin der AG Ökologie und Umweltbildung, Stiftung Universität Hildesheim, Institut für Biologie und Chemie. 2018 promovierte sie mit der vorliegenden Arbeit. [Mehr ...]